Digest Logo

„შეიძლება გაზარდოს გულის უკმარისობის რისკი“ - პლასტმასის კონტეინერების გამოყენების საფრთხეები, გიორგი ფხაკაძის რჩევები!

1739942955
გიორგი ფხაკაძე

„პლასტმასის საკვების კონტეინერები და გულის ჯანმრთელობა“- ამ სათაურით აქვეყნებს საზოგადოებრივი ჯანმრთელობის ინსტიტუტის თავმჯდომარე და საერთაშორისო ჯანდაცვის აღიარებული ექსპერტი, WHO-ს ექსპერტი, Relief International-ის მმართველი საბჭოს დირექტორი და გაეროს გენერალური მდივნის ყოფილი მრჩეველი პროფესორი გიორგი ფხაკაძე, რომელსაც აქვს 25 წელზე მეტი გამოცდილება ჯანდაცვის სექტორში, როგორც საქართველოში, ასევე საერთაშორისო დონეზე, სოციალურ ქსელში საზოგადოებას პერიოდულად უზიარებს სასარგებლო რჩევებს. 

„პლასტმასის საკვების კონტეინერები და გულის ჯანმრთელობა – ახალი კვლევის შედეგები.

ბოლო კვლევებმა აჩვენა, რომ პლასტმასის საკვების კონტეინერების ხშირი გამოყენება შეიძლება გაზარდოს გულის უკმარისობის რისკი.

ჩინელმა მეცნიერებმა აღმოაჩინეს დადებითი კავშირი პლასტმასის მაღალი ექსპოზიციისა და გულის უკმარისობის განვითარების რისკს შორის.

რა აჩვენა კვლევამ?

კვლევაში მონაწილეობდა 3,000-ზე მეტი ადამიანი, რომელთა ჯანმრთელობის მდგომარეობა 30 წლის განმავლობაში დაკვირვების ქვეშ იყო.

აღმოჩნდა, რომ პლასტმასის კონტეინერების ხშირი გამოყენება ზრდის გულის უკმარისობის განვითარების ალბათობას.

ლაბორატორიულმა ცდებმა აჩვენა, რომ პლასტმასის კონტეინერებიდან გამოყოფილი ქიმიური ნივთიერებები ცვლის ნაწლავების მიკროფლორას და იწვევს გულის დაზიანებას.

მიკროპლასტიკები და მათი ზემოქმედება ორგანიზმზე

პლასტმასის კონტეინერების მიკროტალღურ ღუმელში გამოყენებისას, 3 წუთის განმავლობაში, კვადრატულ სანტიმეტრზე შეიძლება გამოყოფილ იქნეს 4.22 მილიონი მიკროპლასტიკი.

ეს მიკროპლასტიკები და ქიმიური ნივთიერებები, როგორიცაა BPA, შეიძლება შევიდეს საკვებში და შემდეგ ჩვენს ორგანიზმში, რაც იწვევს ჯანმრთელობის პრობლემებს.

პროფესორი გიორგი ფხაკაძის რეკომენდაციები

„პლასტმასის საკვების კონტეინერების ხშირი გამოყენება სერიოზულ საფრთხეს უქმნის ჩვენს ჯანმრთელობას, განსაკუთრებით გულის ფუნქციონირებას.

გირჩევთ:

შეამციროთ პლასტმასის კონტეინერების გამოყენება, განსაკუთრებით ცხელი საკვების შესანახად.

გამოიყენოთ მინის ან უჟანგავი ფოლადის კონტეინერები, რომლებიც უსაფრთხოა როგორც საკვების შენახვის, ასევე გათბობისთვის.

არ გამოიყენოთ პლასტმასის კონტეინერები მიკროტალღურ ღუმელში, რადგან ეს ზრდის მიკროპლასტიკების გამოყოფის რისკს.

ჩვენი ჯანმრთელობა ჩვენს ხელშია – გავუფრთხილდეთ მას!“, - წერს გიორგი ფხაკაძე.

⭕ აგრეთვე დაგაინტერესებთ:

⭕საქართველოში ამინდი უარესდება - უახლესი დღეების პროგნოზი

⭕„ულამაზესი და შეუდარებელი...“ - ნინო ჩხეიძე ახალ ფოტოებს გვიზიარებს