Digest Logo

„გგონიათ, კეტჩუპი „უწყინარი“ და ბევრად ჯანსაღია ტკბილეულზე? საქმე გვაქვს დამალულ საფრთხესთან...“ – რას წერს გიორგი ფხაკაძე

1744275595
 გიორგი ფხაკაძე

საზოგადოებრივი ჯანმრთელობის ინსტიტუტის თავმჯდომარე და საერთაშორისო ჯანდაცვის აღიარებული ექსპერტი, WHO-ს ექსპერტი, Relief International-ის მმართველი საბჭოს დირექტორი და გაეროს გენერალური მდივნის ყოფილი მრჩეველი პროფესორი გიორგი ფხაკაძე, რომელსაც აქვს 25 წელზე მეტი გამოცდილება ჯანდაცვის სექტორში, როგორც საქართველოში, ასევე საერთაშორისო დონეზე, სოციალურ ქსელში საზოგადოებას პერიოდულად უზიარებს სასარგებლო რჩევებს.

ამჯერად იგი საზოგადოებას ახალ ინფორმაციას უზიარებს, რომელსაც „დაიჯესტი“ უცვლელად გთავაზობთ:

„გლაზურიანი დონატი ჯობს კეტჩუპს? – სიმართლე დამალული შაქრის შესახებ.

გგონიათ, რომ კეტჩუპი „უწყინარია“ და ბევრად ჯანსაღია ტკბილეულზე? – იქნებ ჯობია კიდევ ერთხელ დაფიქრდეთ.

უახლესი ანალიზები აჩვენებს, რომ საშუალო რაოდენობის კეტჩუპში შეიძლება უფრო მეტი შაქარი იყოს, ვიდრე გლაზურიან დონატში.

შედარება:

გლაზურიან დონატში საშუალოდ არის 10 გრამი შაქარი.

ხოლო კეტჩუპის 3 სუფრის კოვზში – რომელიც რეალურად მოიხმარება ერთ ულუფაზე – შეიძლება იყოს 12 გრამამდე შაქარი!

მიუხედავად იმისა, რომ შეფუთვაზე ხშირად მითითებულია მხოლოდ 1 სუფრის კოვზი როგორც „სტანდარტული ულუფა“, პრაქტიკაში ადამიანები და რესტორნები იყენებენ 2-3-ჯერ მეტს.

პროფესორ გიორგი ფხაკაძის კომენტარი:

„ამ შემთხვევაში საქმე გვაქვს დამალულ საფრთხესთან – შაქარი ბევრ „უწყინარ“ პროდუქტში შეიძლება იყოს გადაჭარბებული ოდენობით.

ძალიან ხშირად, ტკბილეულს ვამტყუნებთ, მაგრამ კვების სხვა პროდუქტებში – როგორიცაა სოუსები, კეტჩუპი, ნახევარფაბრიკატები – შაქარი ჩუმად გროვდება და საბოლოოდ ჯანმრთელობას სერიოზულად აზიანებს.

საქართველოს მოსახლეობამ აუცილებლად უნდა დაიწყოს წარწერების კითხვა, შაქრის შემცველობის გაცნობიერება და რაც მთავარია – გადაჭარბებული მოხმარების თავიდან აცილება.“

რატომ არის ეს მნიშვნელოვანი?

• შაქრის ჭარბი მოხმარება დაკავშირებულია:
• დიაბეტთან
• გულ-სისხლძარღვთა დაავადებებთან
• ჭარბ წონასთან
• ბავშვის განვითარების შეფერხებასთან
• განსაკუთრებით საშიშია ბავშვებისთვის, რადგან კეტჩუპი ხშირად გამოიყენება როგორც ბავშვთა საკვების ნაწილი.

გააკეთეთ მარტივი არჩევანი:

• წაიკითხეთ პროდუქტის ეტიკეტი
• ეცადეთ გამოიყენოთ ნაკლები სოუსი
• შეცვალეთ ტკბილი კეტჩუპი ბუნებრივი ალტერნატივებით (ტომატის პასტა, უცხიმო იოგურტი სუნელებით და ა.შ.)“, - წერს გიორგი ფხაკაძე.