Digest Logo

რჩევები მათთვის, ვისაც სურვილი აქვს შეამციროს სხეულის ანთებითი მდგომარეობა, გაიუმჯობესოს ძილი, ენერგია და მეტაბოლიზმი

1758535418
 მამუკა რაშოიანი

ფიტნესინსტრუქტორი, ნუტრიციოლოგიის რეზიდენტი და სერტიფიცირებული მანუალ-თერაპევტი მამუკა რაშოიანი სოციალურ ქსელში იმ საკვები პროდუქტების შესახებ წერს, რომელიც ჩვენს ჯანმრთელობას ზიანს აყენებს. 

ჩამონათვალშია შებოლილი პროდუქტები, მარილიანი და ცხიმიანი საკვები, მაიონეზი, არაჟანი, კეტჩუპი, საკონდიტრო ნაწარმი, ცომეული, ტკბილეული:

„წაიკითხეთ თუ რატომ გეკრძალებათ თითოეული ამ კატეგორიის პროდუქტი, რა ზიანი მოაქვს ორგანიზმისთვის და რით შეიძლება მათი ჩანაცვლება:

⭕ ცხიმში შემწვარი

❌რატომ იკრძალება:

შესაწვავად გამოყენებული ცხიმი (განსაკუთრებით, როდესაც ის მრავალჯერაა გამოყენებული) ქმნის კანცეროგენულ ნივთიერებებს, აუარესებს ქოლესტერინის ბალანსს, ზრდის გულ-სისხლძარღვთა და საჭმლის მომნელებელი სისტემის დაავადებების რისკს.

მიირთვით: მოხარშული, ორთქლზე მომზადებული ან ღუმელში დაბალ ტემპერატურაზე გამომცხვარი საკვები.

⭕ შებოლილი პროდუქტები

❌ რატომ იკრძალება:

შებოლვის პროცესში საკვებს ემატება ნიტრიტები და ნიტრატები, რაც შეიძლება კიბოს წარმომქმნელი გახდეს. ასევე, რთულად გადაამუშავებს ღვიძლი.

მიირთვით: ახალი, მოხარშული ან ღუმელში გამომცხვარი ხორცი ან თევზი.

⭕ მარილიანი და ცხიმიანი საკვები

❌ რატომ იკრძალება:
უმეტესად ეს პროდუქტები იწვევს: მაღალი წნევის ზრდას, შეშუპებას, მეტაბოლიზმის დარღვევას.

✅ მიირთვით: უმარილო ან დაბალი ნატრიუმის შემცველობის საკვები; სასურველია ნატურალური სანელებლებით (მაგ. ბალახეული) გემო.

⭕ მარგარინზე დამზადებული პროდუქტები

❌ რატომ იკრძალება:

მარგარინი შეიცავს „ტრანსცხიმებს“, რომლებიც განსაკუთრებით მავნებელია გულ-სისხლძარღვთა სისტემისთვის.

✅ მიირთვით: ნატურალური კარაქი მცირე რაოდენობით ან მცენარეული ზეთი (სურვილზე: ზეითუნის, ავოკადოს, სელის).

⭕ მაიონეზი, არაჟანი, კეტჩუპი.

❌ რატომ იკრძალება:

ეს სოუსები ხშირად შეიცავს: ბევრ ცხიმს, შაქარს, კონსერვანტებსა და არომატიზატორებს.

✅ მიირთვით: ნატურალური იოგურტი, შინ გაკეთებული სოუსები ნატურალური ინგრედიენტებით.

⭕ საკონდიტრო ნაწარმი, ცომეული, ტკბილეული

❌ რატომ იკრძალება: შეიცავს ზედმეტ შაქარს, თეთრ ფქვილს და ცხიმს, რაც აუარესებს სისხლში შაქრის დონეს,  იწვევს წონის მომატებას, ხელს უშლის ჯანსაღი ნაწლავური მიკროფლორის ფუნქციონირებას.

✅ ჩანაცვლება: ხილი, შვრიის ფაფა თაფლით

⭕ ნაყინი, გაზიანი სასმელები, „ნატურალური” წვენები

❌ იცით რატომ იკრძალება? შეიცავს შაქრის მაღალ დონეს, ხელოვნურ არომატიზატორებსა და საღებავებს,  კალორიების მაღალ რაოდენობას.

✅ ჩაანაცვლეთ: ნატურალური კომპოტები უშაქროდ, წყალი ლიმნით, მწვანე ჩაი, ახალი ხილი.

⭕ ალკოჰოლი და ლუდი

❌ რატომ იკრძალება: აზიანებს ღვიძლს, არღვევს წყლისა და ელექტროლიტების ბალანსს, ანელებს ორგანიზმის დეტოქსს და გამოჯანმრთელების პროცესს.

✅ ჩანაცვლება: სუფთა წყალი, ბალახის ჩაი, კომპოტი.

⭕ სწრაფი კვება / „ფასთფუდი“

❌ რატომ იკრძალება: მდიდარია „ტრანსცხიმებით“, მარილით და დამუშავებული შაქრით. შეიცავს ე.წ. ცარიელ კალორიებს. იწვევს ანთებით პროცესებს და ორგანიზმის „დამძიმებას“.

✅ ჩანაცვლება: სწრაფად მოსამზადებელი, მაგრამ ჯანსაღი ალტერნატივები: სენდვიჩი, ბოსტნეულის სალათები, წიწიბურასა და ბოსტნეულზე კერძები.

დასკვნა:

ეს შეზღუდვები განკუთვნილია იმისთვის, რომ:

1. დაცული იყოს „ღვიძლის, ნაწლავებისა და გულის ჯანმრთელობა“,

2. შემცირდეს სხეულის ანთებითი მდგომარეობები,

3. გაუმჯობესდეს ძილი, ენერგია და მეტაბოლიზმი,

4. და ზოგადად, დაიცვას ორგანიზმი ტოქსინებისგან“, - წერს მამუკა რაშოიანი.

ასევე დაგაინტერესებთ:

🎥 ლომ შანის ახალი საცხოვრებელი აქვს - მისი ნახვა თბილისის ზოოპარკში უკვე შესაძლებელია

„დაქორწინდა 64 წლის ასაკში და თეთრ კაბიანი ქორწილი გადაიხადა... დარდობს იმაზე, თმებს, წარბებს თუ ბოტოქსს რომელ სალონში უკეთ აკეთებენ “ - გიორგი ჩოგოვაძე ბებიაზე

„აგრესია, დესტრუქციულობა, უხეშობა, კონფლიქტები გარე სამყაროსთან, ბოღმა და შურისძიებისკენ მიდრეკილება“ - აკაკი გოგოლაძე მარსის ტრანზიტზე