Digest Logo

ფარდა აეხადა კიბოსა და კვებას შორის ერთ-ერთ ყველაზე ძლიერ კავშირს! - რა კვლევას აქვეყნებს გიორგი ფხაკაძე?

1743577201
გიორგი ფხაკაძე

საზოგადოებრივი ჯანმრთელობის ინსტიტუტის თავმჯდომარე და საერთაშორისო ჯანდაცვის აღიარებული ექსპერტი, WHO-ს ექსპერტი, Relief International-ის მმართველი საბჭოს დირექტორი და გაეროს გენერალური მდივნის ყოფილი მრჩეველი პროფესორი გიორგი ფხაკაძე, რომელსაც აქვს 25 წელზე მეტი გამოცდილება ჯანდაცვის სექტორში, როგორც საქართველოში, ასევე საერთაშორისო დონეზე, სოციალურ ქსელში საზოგადოებას პერიოდულად უზიარებს სასარგებლო რჩევებს.

ამჯერად იგი საზოგადოებას კვლევას უზიარებს, სადაც კვებასა და კიბოს შორის კავშირებზე საუბრობს:

„ახალი აღმოჩენა – ომეგა - 6 ცხიმოვანი მჟავა აჩქარებს სარძევე ჯირკვლის აგრესიული კიბოს (TNBC) ზრდას!
𝑶𝒎𝒆𝒈𝒂-6 𝒇𝒂𝒕𝒕𝒚 𝒂𝒄𝒊𝒅 𝒑𝒓𝒐𝒎𝒐𝒕𝒆𝒔 𝒕𝒉𝒆 𝒈𝒓𝒐𝒘𝒕𝒉 𝒐𝒇 𝒕𝒓𝒊𝒑𝒍𝒆-𝒏𝒆𝒈𝒂𝒕𝒊𝒗𝒆 𝒃𝒓𝒆𝒂𝒔𝒕 𝒄𝒂𝒏𝒄𝒆𝒓 (𝑻𝑵𝑩𝑪) – კვლევა, რომელმაც ფარდა ახადა კიბოსა და კვებას შორის ერთ-ერთ ყველაზე ძლიერ კავშირს!

კვლევის შედეგები:

მეცნიერებმა Weill Cornell Medicine-დან (ჯ. ბლენისი და ნ. კუნდუროსი) აღმოაჩინეს, რომ #linoleicacid (ლინოლეინის მჟავა), რომელიც არის #omega6 ცხიმოვანი მჟავა, აჩქარებს სარძევე ჯირკვლის ტრიპლ-ნეგატიური კიბოს (TNBC) ზრდას.

ლინოლეინის მჟავა უკავშირდება ცილას სახელად FABP5, რომელიც აქტიურად არის წარმოდგენილი TNBC უჯრედებში.

ეს აქტივაცია ააქტიურებს mTORC1 მექანიზმს, რომელიც იწვევს სიმსივნური უჯრედების სწრაფ ზრდას. ეს არის პირველი იდენტიფიცირებული ბიოლოგიური მექანიზმი, რომელიც კვებას აკავშირებს კიბოს პროგრესიასთან.

სად გვხვდება ომეგა-6?

მზესუმზირის ზეთი, სოიოს ზეთი, სიმინდის ზეთი. გადამუშავებული პროდუქტები და ტაფაზე შემწვარი კერძები
ღორის ხორცი, კვერცხი.

1950-იანი წლებიდან დღემდე დასავლური დიეტის შედეგად ომეგა-6-ის რაოდენობა მკვეთრად გაიზარდა — რაც შესაძლოა კიბოს, სიმსუქნის და დიაბეტის რისკებს ზრდის.

ეს აღმოჩენა ცვლის მიდგომას კვების და ონკოლოგიის კავშირზე. ომეგა-6 ცხიმოვანი მჟავების ჭარბი მიღება, რომელიც შემოდის გადამუშავებული ზეთებიდან და არაჯანსაღი პროდუქტებიდან, ახლა უკვე დაკავშირებულია არამხოლოდ ანთებით პროცესებთან, არამედ პირდაპირ კიბოს ზრდასთან.
დღეს ჩვენ გვაქვს უნიკალური შესაძლებლობა — ვიცხოვროთ ისე, რომ ვაკონტროლოთ ის რისკი, რომელსაც საკვები ქმნის.

დროა გადავიდეთ ისეთი დიეტისკენ, რომელიც ანელებს დაავადებებს და არა აჩქარებს. ეს არის პირველი ნაბიჯი ჯანმრთელობისკენ.

რეკომენდაციები:

შეამცირეთ გადამუშავებული ზეთების მიღება (მზესუმზირის, სოიოს, სიმინდის ზეთი)
მოერიდეთ შემწვარ პროდუქტებს.
ჩაანაცვლეთ ზეითუნის ზეთით და ომეგა-3 მდიდარი თევზით.
თუ გაქვთ პირადი ან ოჯახური ისტორია სარძევე ჯირკვლის კიბოსთან დაკავშირებით – აუცილებლად ისაუბრეთ ექიმთან თქვენს კვებაზე“, - წერს გიორგი ფხაკაძე.

⭕ ასევე დაგაინტერესებთ:

🎥 „ჩამოვედი სოფელში...ვიწყებ სახლის აღდგენას, სადაც გავიზარდე“ - რა ვიდეოს აქვეყნებს თამო ვაშალომიძე?

🎥 „შესაძლოა, 2025 წლიდან ყოველი მეორე ახალშობილი აუტიზმის რისკჯგუფის მატარებელი იყოს“ - რა გამოწვევების წინაშე დგანან აუტიზმის მქონდე ბავშვები და მოზარდები?

⭕მერაბ დვალიშვილი საჩემპიონო ქამრის შესანარჩუნებლად შონ ო'მალის 7 ივნისს შეხვდება