Digest Logo

შოკი ჯანსაღ კვებაში: ცილოვანი „შეიკები“ სიმსივნის ბუდეა?! – გიორგი ფხაკაძე ფარული რისკების შესახებ

1751024419
გიორგი ფხაკაძე

საზოგადოებრივი ჯანმრთელობის ინსტიტუტის თავმჯდომარე და საერთაშორისო ჯანდაცვის აღიარებული ექსპერტი, WHO-ს ექსპერტი, Relief International-ის მმართველი საბჭოს დირექტორი და გაეროს გენერალური მდივნის ყოფილი მრჩეველი პროფესორი გიორგი ფხაკაძე, რომელსაც აქვს 25 წელზე მეტი გამოცდილება ჯანდაცვის სექტორში, როგორც საქართველოში, ასევე საერთაშორისო დონეზე, სოციალურ ქსელში საზოგადოებას პერიოდულად უზიარებს სასარგებლო რჩევებს.

ამჯერად იგი ახალ პოსტს აქვეყნებს, სადაც ცილოვანი შეიკებზე მნიშვნელოვან ინფორმაციას გვიზიარებს:

„დღეს, როდესაც ჯანმრთელი ცხოვრების წესი და სპორტი მოდად იქცა, ცილოვანი ფხვნილების და ე.წ. “შეიკების” მოხმარება მილიონობით ადამიანისთვის ყოველდღიურ ჩვევად იქცა. თუმცა, ბოლო კვლევებმა და ექიმთა გაფრთხილებებმა აჩვენა, რომ ეს „ჯანსაღი” ჩვევა შესაძლოა რეალურად საფრთხეს უქმნიდეს ნაწლავის ჯანმრთელობას და ზრდიდეს სიმსივნის რისკს.

რას ამბობს მეცნიერება?

ლონდონის იმპერიული კოლეჯის კოლორექტალური ქირურგი, დოქტორი ჯეიმს კინროსი, მკაცრად აფრთხილებს:

„ცილოვანი ფხვნილები განსაკუთრებით ცუდად მოქმედებს ნაწლავის მიკროფლორაზე. ისინი იწვევენ ქრონიკულ ანთებას, რაც პირდაპირ უკავშირდება ნაწლავის სიმსივნის განვითარებას“.

მისი თქმით:

ცილოვანი ფხვნილების მეტაბოლიზმისას წარმოიქმნება ტოქსინები, რომლებიც იწვევს ანთებით პროცესებს ნაწლავში

• ეს ფხვნილები ძალად იცვლიან მიკროფლორას, აყალიბებენ დისბალანსს

• შედეგად, იზრდება დნმ-ის დაზიანების რისკი და კიბოს ალბათობა

რატომ არის ეს მნიშვნელოვანი საქართველოშიც?

ბოლო 30 წლის განმავლობაში ახალგაზრდებში ნაწლავის სიმსივნის შემთხვევები გაიზარდა 80%-ით.

საქართველოშიც ყოველდღიურად იზრდება მაღალდამუშავებული, შეფუთული ცილოვანი პროდუქტის მოხმარება
  სპორტდარბაზებში, დიეტურ კონსულტაციებსა და სოციალურ მედიაში ხშირად რეკლამირდება შეიკები — უმეტესად ემულგატორებით, ხელოვნური ტკბილეულითა და დაბალი ხარისხის ცილებით სავსე პროდუქტები.

სხვა კვლევების მიგნებები:

• ASCO-ის (ამერიკული ონკოლოგიური საზოგადოება) კვლევამ აჩვენა, რომ ანთებითი დიეტით კვება ზრდის სიმსივნის გამწვავების რისკს 38%-ით
• 2024 წლის კვლევა ჟურნალ Nutrients-ში მიუთითებს, რომ ცილოვან ფხვნილებში არსებული ემულგატორი „კარაგენანი“ ნაწლავში გარდაიქმნება ტოქსიკურ ნივთიერებად, რომელიც იწვევს მიკროფლორის დაზიანებას და ანთებას

• ბრაზილიის კვლევამ აჩვენა, რომ ერთი ჩვეულებრივი ცილოვანი შეიკი (160 კკალ) ისეთივე საფრთხეს წარმოადგენს ორგანიზმისთვის, როგორც დაბალკალორიული ტკბილეული.

რაზე მოგვიწოდებენ ექსპერტები?

• უარი თქვით ფხვნილოვან ფორმულებზე, განსაკუთრებით იმ შემთხვევაში, თუ მათი ეტიკეტი სავსეა დანამატებით
• ერიდეთ ხელოვნურ დამატკბობლებს, როგორიცაა „სუქრალოზა“, „ასესულფამი“ ან „მალტოდექსტრინი“
• არ გამოიყენოთ ცილოვანი შეიკები, როგორც ყოველდღიური კვების ჩანაცვლება

„თქვენ არ გჭირდებათ ვეგანობა, მაგრამ არც ის, რომ ყოველ ჭამაზე ხორცი ან ცილოვანი ფხვნილი მიიღოთ“ - დოქტორი ჯეიმს კინროსი.

რა არის გამოსავალი?

მიირთვით ბუნებრივი ცილოვანი წყაროები – ლობიო, ოსპი, თევზი, კვერცხი;

შეამცირეთ ულტრამუშავებული პროდუქტების წილი რაციონში;

დაუბრუნდით მარტივ, ბალანსირებულ ქართულ სამზარეულოს – სადაც ცილა და ბოჭკო თანაბრად არის წარმოდგენილი;

წელიწადში ერთხელ გაიკეთეთ პროფილაქტიკური გამოკვლევა, განსაკუთრებით თუ ოჯახში არის ონკოლოგიური ისტორია“, - წერს გიორგი ფხაკაძე.

ასევე დაგაინტერესებთ:

„ჩვენი ძმა ილია შაბათს კიდევ ახალ ისტორიას დაწერს…“ - მერაბ დვალიშვილი ილია თოფურიაზე

თბილისში სასწრაფოს პარამედიკოსმა უგონო მდგომარეობაში მყოფ კაცს გული აუმუშავა

🎥 ირაკლი აზაროვის შვილი მოინათლა - ფეხბურთელი პატარა ნილას გაქრისტიანების კადრებს გვიზიარებს