Digest Logo

„ეს იქნება პოეზია თეფშზე... 7 ნაბიჯი საუკეთესო კერძამდე“ - ნატა გაგუა ქათმის მომზადების წესებს გვიზიარებს

1761305522
ნატა გაგუა

ცნობილი ნუტრიციოლოგი და კვების ფსიქოლოგი ნატა გაგუა სოციალურ ქსელში ქათმის კერძის მომზადებამდე 7 აუცილებელ ნაბიჯზე საუბრობს. 

ჩამონათვალში შედის დამარილება, ზედაპირის დეჰიდრატაცია, ტემპერატურული აკლიმატიზაცია და დასვენების რიტუალი:

„7 ნაბიჯი საუკეთესო ქათმის კერძამდე:

1. „მშრალი სტარტი“, მარილის მნიშვნელობა.

დაამარილეთ ფილე მინიმუმ 40 წუთით ადრე (ან, თუ დრო გაქვთ, დილით). ეს არის ხორცის ტრანსფორმაცია. თქვენ იღებთ არა უბრალოდ გემოს, არამედ გარანტირებულ წვნიან ტექსტურას.

2. ზედაპირის დეჰიდრატაცია - ოქროსფერი ქერქის გარანტია.

სველი ქათამი ტაფაზე არის კულინარიული კატასტროფა. ის იხარშება, არა იწვება. აიღეთ ქაღალდის ხელსახოცი და გაამშრალეთ ზედაპირი გერმანული სიზუსტით. ოქროსფერი, ხრაშუნა ქერქი იწყება არა ცეცხლზე, არამედ ხორცის აბსოლუტურ სიმშრალეში.

3. ტემპერატურული აკლიმატიზაცია.

მაცივრიდან პირდაპირ ცეცხლზე დაგდება – ეს არის გამოუცდელობა. ცივი ბოჭკოები პანიკაში იკუმშება და მთელ წვენს გარეთ უშვებს. ხორცი არათანაბრად იწვება. გამოიღეთ ოთახის ტემპერატურაზე შეწვამდე 20-30 წუთით ადრე. მიეცით ხორცს "მოსასულიერებლად" დრო.

4. მაგიური „შშშშ...“

ჩვენი მიზანია შეწვა, არა ჩაშუშვა. ტაფა უნდა იყოს ცხელი (საშუალოზე მაღალი). არა თბილი, არამედ ცხელი. როცა ქათამს დადებთ, ეს ხმა უნდა გაიგოთ — „შშშშ...“. ეს არის წარმატების საუნდტრეკი. თუ ეს ხმა არ არის, ტაფა ცივია და თქვენ უკვე აგებთ “ბრძოლას”.

5. კულინარიული მედიტაცია „არ შეეხო!“

ეს მოითხოვს ნებისყოფას. დადეთ ქათამი ცხელ ტაფაზე და დაივიწყეთ 4-5 წუთით. ნუ ამოძრავებთ, ნუ ამოწმებთ. ოქროსფერ ქერქს სჭირდება უწყვეტი კონტაქტი ტაფასთან. ხორცი თავად “გეტყვით”, როდის არის მზად.

6. დასვენების რიტუალი (5 წუთი).

ეს არის ყველაზე კრიტიკული და ყველაზე ხშირად იგნორირებული ეტაპი. მომზადებისთანავე დაჭრა ამცირებს კარგ შედეგს! შეწვისას მთელი წვენი ცენტრშია თავმოყრილი. 5 წუთი დასვენება აძლევს დროს, რომ წვენი მოდუნდეს და გადანაწილდეს მთელ ნაჭერში. ეს 5 წუთი ყოფს იდეალურ ფილეს მშრალი იმედგაცრუებისგან.

7. სიზუსტე.

ინტუიცია დიდებულია, მაგრამ კულინარიული თერმომეტრი უტყუარია. თვალი ცდება. ჩვენ ვეძებთ არა „დაახლოებით", არამედ 74°C შიდა ტემპერატურას. ეს არის სრულყოფილება. ვინც ზომავს, ის იღებს საუკეთესო შედეგს.

ამ 7 რჩევის შემდეგ, თქვენი ქათამი აღარასდროს იქნება „უბრალოდ ქათამი“. ეს იქნება პოეზია თეფშზე.
გააზიარეთ ეს პოსტი, რათა ერთად დავამარცხოთ მშრალი ქათმის ეპოქა ჯანსაღ სამზარეულოში!“, - წერს ნატა გაგუა.

ასევე დაგაინტერესებთ:

„სითბო და მიჯაჭვულობა, რომელსაც მშობლები უზიარებენ შვილს, დადებითად მოქმედებს პიროვნული თვისებების და მსოფლმხედველობის ჩამოყალიბებაზე“ - ნანა ფიფია

„დაწყებულ საქმეს ღირსეულად აგრძელებს, ინარჩუნებს და ავითარებს!“ - მარინა ეზუგბაია იუბილარია

„მე ქრისტესთან კავშირი არ მაქვს, რომელიც მე გადამარჩენს - ცხოვრებაში ამაზე დიდი ბოროტება არ არსებობს“ - დეკანოზი თეოდორე გიგნაძის ქადაგება